Möte med en sköterska

Stötte på en god vän till mig som arbetat som sköterska på det lokala sjukhuset i dryga 14 år. Ett yrke med arbetsuppgifter som alla mer eller mindre bör känna till, och som innebär stort ansvar, sekretess och punktlighet. Något som de flesta har svårt att uppfylla enligt henne.

Under den dryga timmen långa mötet berättade vännen också lite saker och enkla knep man bör tänka på för att hålla sig frisk. Det viktigaste var att alltid tvätta händerna före och efter man hade hanterat mat, då det annars finns risk för smittor som leder till magsjuka. I förkylningstider bör man alltid bära med sig en liten behållare med handdesinfektion, ifall man måste ta folk i händer och så vidare. Är man sjuk eller har sjuka barn bör man stanna hemma och vila eller arbeta. Finns inte något som sprider en sjukdom som folk som går och arbetar trots de har 38.1 graders feber och snoret bara rinner ifrån. Man bör också för säkerhets skull alltid bära med sig små servetter som man kan plocka fram när man känner att snoret börjar rinna. Andra sätt som man kan hålla smittan nere är genom att alltid nysa i ens egna armveck, det förhindrar bakterierna från att komma på ytor de inte ska komma på.

Att allt är rent och sterilt är livsviktigt inom sjukvården, det är därför en av hennes arbetsuppgifter går ut på att sterilisera kirurgisutrustning i diskdesinfektor. Utan denna finurliga apparat hade det behövts köpa in ny utrustning efter varje litet ingrepp, och det hade blivit dyrt, väldigt dyrt. Det är med andra ord värt att leva med sunt förnuft när det kommer till smittspridning.