Förgyll dagen med litografi

Att njuta av konst har människor gjort i hundratals om inte tusentals år, det är något visst med konst som får oss att se drömma och se världen lite annorlunda. Vare sig det är statyer i marmor eller oljemålningar, eller exempelvis en banan fasttejpad på en vägg, så är konst något som resonerar med alla. En slags konst som blir allt mer populär är litografi, och så kallad fine art prints.

Litografi är en konstform som först börjar som oljemålning på sten (lito = sten) som sedan trycks (grafi = tryck) på papper. Tekniken är relativt ny, den uppfanns i slutet av 1700-talet av den tyske uppfinnaren Alois Senefelder.

Litografiska verk har något som andra verk saknar, nämligen ett utseende som verkligen får det att se ut som att det har kommit direkt från en tryckpress. När man tittar på ett litografiskt verk kan det vara svårt att förstå att en människa faktiskt har suttit och ritat det man ser, på en sten. Framförallt är det de svartvita litograferna som ger detta intryck. De litografier med färg ger inte samma effekt, även fast dessa också är imponerande. Både svartvita och färgade verk förgyller dock ens dag.

Sättet de förgyller dagen på är genom att göra rummet de hänger i mer grandiost. Det gör att rummet och i förlängningen hela huset eller lägenheten får ett lyft. Är man i planerna på att sälja huset men inte riktigt vet hur man ska gå tillväga, kan köpet av litografier vara det första steget. När potentiella köpare ser dessa kommer deras inställning till huset att höjas till skyarna och de kommer garanterat vilja buda på det.

Så se till att skaffa en eller två litografiska verk att hänga upp hemma någonstans, de kommer förgylla alla era dagar, vare sig ni planerar att sälja huset eller inte.