Ställ ditt sopkärl lättåtkomligt för att underlätta vårt arbete som renhållningsarbetare

Som renhållningsarbetare tömmer jag nog ett par hundra sopkärl varje dag i tjänsten. Jag och min kollega brukar starta arbetsdagen med en kopp kaffe inne på kontoret. När koffeinet kickat in i kroppen kör vi en översikt och kollar att våra sopbilar är säkra och redo för dagens arbetspass.

Jag brukar köra sopbilen varannan dag och lasta sopkärl de övriga dagarna. Det är skönt att variera jobbet och även skonsamt för kroppen att slippa utföra tunga lyft varje dag. Min kollega, som jag åker med i sopbilen, är en riktig fyndmästare. Under åren vi arbetat tillsammans har han säkerligen hittar varor i soporna för ett värde över 100 000 kr.

Senast hittade han en MoccaMaster kaffemaskin som var oöppnad i originalförpackningen. Ungefär samtidigt fann han ett äldre slitet armbandsur av fransk modell. Han tog med armbandsuret till en antikaffär och det blev värderat till 18 000 kr. Ja, somliga har tur när de går igenom sopkärlen. Själv har jag hittat ett par resväskor och en isborr för ett par år sedan.

Du som bor i hus kan göra det enklare för oss som kör sopbil. Ställ gärna din soptunna på ett lättåtkomligt ställe vid din tomtgräns där sopbilen kan passera. Det underlättar mycket för oss i vårt arbete. Vi drar och lyfter flera hundra kilo varje dag i tjänsten.

Vägen fram till din soptunna ska vara fri och enkel att passera för oss renhållningsarbetare. Ställ ut ditt kärl i god tid så vi hinner få med det när vi passerar din fastighet. Om det snöar ute får du gärna se till att det är skottat fram till din soptunna. När det är riktigt kallt ute så kan sopkärlens lock ibland frysa fast, då blir det svårt för oss att tömma kärlet.

Ställ gärna soptunnan på en hård yta, så den är lätt för oss att rulla fram.