Det finns nog inget svenskare än fika. Fika har blivit synonymt med Sverige på samma sätt som ”tea time” är synonymt med Storbritannien. Det som symboliserar fika är att det serveras en dryck (till vuxna kaffe och till barn någon form av sötdricka, så som saft eller läsk). Till drycken serveras också någon form av bakelse, det vanligaste är förmodligen kanelbullar och andra bullar/kakor. I vissa fall kan det också serveras tårta eller någon annan lite mer speciellare bakelse, detta sker oftast på någons födelsedag eller någon annan dag som är viktig att uppmärksamma. På Fettisdagen brukar det serveras semlor till exempel.
Att servera kaffe, saft och bullar är helt okej och fungerar varje gång, men för de som verkligen vill sticka ut borde servera glögg vid nästa fika. Glögg är nämligen den perfekta drycken till fika. Detta då det till skillnad från kaffe går att förstärka smaken av det man äter med glögg. Serverar man exempelvis blåbärsmuffins ihop med en blåbärsglögg, kommer både muffinsen och drycken att förstärka varandra. Då glögg både finns i alkoholfri och med alkohol, passar drycken lika bra en helg som mitt i veckan. Då drycken ofta har en fruktig smak är den också väldigt uppskattad bland barn, speciellt barn som hellre dricker fruktiga drycker än drycker som cola.
En kul grej ni kan göra vid nästa fika är att ha ett så kallat glöggmingel, där ni provar olika sorters glöggar, pratar och diskuterar vilken av de sorter ni testar som smakar godast. Vem vet, kanske hittar ni en sort som alla tycker om. Den bästa tiden på dygnet för minglet är egentligen senare på kvällen, och då helst på en lördag, men har man vänner över klockan 15:00 på en onsdag, så går det att ha minglet då också. Det viktigaste är att alla kan njuta av fika.
För extra bra stämning kan ni köpa högtalare och andra ljudprylar från https://www.teknikproffset.se/, musiken som spelas i bakgrunden kan få en att verkligen känna att man är på en fin bankett.